De begynte å spille sammen da de havnet i samme klasse på Univeristetet i Agder i 2012. Endelig foreligger samspillet på en fysisk CD og kan streames på nettet – Espen Grundetjern kvartett – Stay Tuned.

-Vi i bandet møttes som klassekompiser da vi studerte master rytmisk musikk ved UiA. Saxofonisten har jeg kjent siden videregående. Kvartetten min startet jeg i 2012 da jeg begynte på min master, forteller Espen Grundetjern.

Det var i den anledning Espen begynte å skrive musikk selv. Første konsert ble avholdt to år senere med avsluttende masterkonsert i 2014. Siden har de kost seg med samspillet.

Bassist Grundetjern har skrevet musikken de fremfører, spiller og har til og med stått for innspillingen av albumet.

-Parallelt med spillingen og komponeringen skrev jeg en mastergrad om opptak av akustisk musikk, der målet er å ivareta og kunne gjengi et det akustisk lydmiljø. I prosessen hadde jeg mye god veiledning av Knut Øystein Lauvland som er mannen bak Doxa audio. Jeg begynte sammen med han å eksperimentere med tospors stereoopptak og falt pladask for måten denne teknikken beholdt rom, liv og dynamikk i musikken.

LÅTENE

CDen som har fått navnet «Stay tuned» består av 9 låter. En av låtene «Sacred lands» er Espens aller første komposisjon.

-For meg ble dette en «icebreaker», forteller Espen. Dette var begynnelsen for hans liv som låtskriver. Han har etter dette kommet med flere gode komposisjoner. En av de er låta «Waltz for Anita». Anita er Espens kone.

– Det er en hyllest til min vakre kone som har støttet meg og ikke minst vært ekstremt tålmodig oppi dette. Takk til henne!

Livet kreerer musikk for Espen Grundtjern. Låta «Good Morning daddy» ble skrevet litt i senere tid, og er en komposisjon basert på hans første sønns lyder og skriking om morgenen.

-Han utøvde en febrilsk søken etter min oppmerksomhet og prøvde å få meg ut av nattens drømmeland.

Låta «Difficult times» er en sterk låt for Espen. Den skrev han til en av onklene sine som da hadde en ekstrem tøff periode i livet sitt. Det var en sterk opplevelse for dem begge.

PROSESSEN

  1. november 2019 var kvartetten samlet for å spille inn musikken. Plata ble laget på én dag!

-Jeg er så takknemlig for mine flotte venner og ekstremt gode medmusikere. Det er rett og slett en fryd å spille med dem, sier Espen.

-Som nevnt har Doxa Audi vært en stor bidragsyter til dette prosjektet. Den tekniske lydriggen og resten av opptaksprosessen har jeg gjort selv, og jeg er stolt over å ha fått til disse opptakene kun med to gode mikrofoner – Neuman u87, en til hver høyttaler. Men jeg hadde ikke fått til dette uten custumlaget Doxaelektronikk og god veiledning.

«Stay tuned» er en deilig jazz plate med flotte komposisjoner og imponerende fremførelse. Og så har albumet et flott cover, laget av Peter Bjørn Nilsen.

-Det har vært et hårreisende behagelig samarbeid også med Peter Bjørn Nilsen som har tegnet frontcoveret på plata. Som dansk pensjonist og hobbytegner, stilte han opp på opptaksdagen og filmet litt fra innspillingene. Han har et utrolig bra øye for motiver, og lager helt magiske tegninger. Vi skal fortsette videre i godt samarbeid.

Det er Roald Råsberg som har mastret innspillingen.

-Det var gøy å sende opptakene til Roald, og få tilbakesendt et enda åpnere og frigjort lydbilde. Roald har et musikals øre, men ikke minst er han en utrolig hyggelig person.

 MUSIKERE

«Stay Tuned» er innspilt på UiA der Espen Grundetjern jobber som mukklærer.

Kvaretten består av: Espen Grundtjern – bass, Trygve Rypestøl – sax, Thomas Edvardsen – piano og Kristoffer Tokle – trommer.

CDen er snart klar for streaming.