Foto: Unni T. Lie

 

Kulturleder Helge Harila ved Modum Bad har gitt ut CDen «Modige Maria», med sine nyskrevne vakre og sangbare salmer.

«Modige Maria» er tittelen på den nye CD-platen. Den inneholder 16 nye salmer tonesatt av Harila. To av salmene har han også skrevet selv. De andre tekstene er det prestene og forfatterne Marita Bjørke Ådland og Astrid Sætrang Morvik som står for.

– Jeg oppdaget tekstene deres via Facebook. De traff noe og ga gjenklang i meg. For meg var det tekster som sa noe troverdig om det gode og sårbare i livet, troen og fellesskapet. I møte med ordene begynte melodier å formes, sier Harila.

En drøm i oppfyllelseHelge Harila er utdannet kantor, sanger og dirigent. Til daglig jobber han som kulturleder ved Modum Bad, og mye av inspirasjonen til salmene er hentet fra Olavskirken.
– Å få gi ut en salmeplate er en drøm som har gått i oppfyllelse.  Den norske salmeskatten har fulgt meg gjennom livet. Den har vært, og er, en viktig del av meg – min oppvekst og min tro. Når jeg selv skriver salmer, er det for å finne nye måter å uttrykke troen på. 

Det viktige for Helge er at dette skal kunne være et tilfang av nye salmer til kirker, menigheter og forsamlinger rundt omkring. Salmene er brukervennlig og sangbare. Samtidig skal de kunne brukes solistisk, og de har derfor fått en solistisk innpakning på platen.

Stort spekter

-Salmer går ikke ut på dato. Du har de med deg gjennom livet, gjennom livets mange ulike faser og støter på dem enten det er barnedåp, begravelse, bryllup, konfirmasjon, gudstjenester eller andre kirkelige handlinger. Når jeg vokste opp var det også helt vanlig å synge salmer i sosiale lag og familieselskaper. Allsangs dimensjonen og det sterke fellesskapet man oppnår ved å synge salmer sammen, er unikt tenker jeg. Salmer og hymner har alltid fulgt meg og vært en viktig del av min oppvekst og mitt liv.

Salmene på platen representerer et stort spekter av temaer.
– Vi har blant annet en håpssalme, en salme til nattverd, en til dåp – og en ny julesalme, sier Harila.

Løfter tekstene
– Det er en stor bonus at noen vil tonesette diktene mine. Å gi dem melodi løfter diktene mine – og Helges melodier er både spennende og sangbare, sier Marita Bjørke Ådland, sokneprest i Røyken
Astrid Sætrang Morvik, prest i Østenstad kirke i Asker, synes det er flott at flere kan få glede av tekstene hun skriver.
– Å skrive salmer er å la Bibelens budskap møte eget liv og erfaringer. I de salmene jeg har skrevet de siste månedene, har behovet for trøst og håp kommet sterkt frem, sier hun.

Innspilling

-Å få spille inn disse salmene i Sanden studio, med disse fantastiske musikerne og med Roald Råsberg bak spakene og Jon kleveland som produsent har vært en stor glede og opplevelse. Det har også vært en ny opplevelse for meg å arbeide på denne måten.

Ingrid Grøvan er med som sanger på albumet. En svært dyktig sanger som er med på å løfte produksjonen. Ingrid er også sanger i GospelCompagniet, som har to produksjoner gitt ut på Musikkentreprenørene.

-Jobben som Johan Christian Hafstad har gjort med det grafiske på albumet er jeg også veldig godt fornøyd med. Og med så mange dyktige mennesker i sving, ble resultatet veldig bra. Håper mange vil kjøpe plata og lytte til musikken på plate eller streaming.

Musikere på platen:

Ingrid Grøvan – vokal

Runar Nørsett – piano

Espen Grundetjern – kontrabass

Thomas Fagervik – gitarTobias Øymo Solbakk – TrommerFrøydis Grorud – Saksofon og fløyte

Gunnar Ringøen – orgel