I 1998 spilte Siv Justnæs og Jon Kleveland inn CDen ”Sør i skærene”. Gabriel Scotts tekster med musikk av Jon Kleveland.

Det var våren 1998 at Siv Justnæs og Jon Kleveland spilte inn CDen ”Sør i Skjærene”. Albumet inneholder 13 sanger med tekster av Gabriel Scott og musikk av Jon Kleveland.

– Jeg er veldig glad i Gabriel Scotts bøker, og boken Kilden om fiskeren Markus, er kan hende beskrivelsen av det menneske jeg innerst inne ønsker å være, forteller Jon Kleveland.

Det var under en samtale med Siv Justnæs at Jon kom til å si at han var så betatt av Scotts språk.

– Han må da ha skrevet en del dikt også? husker jeg at jeg sa.

Og to dager etter sto Siv på døren med plastpose fra Deichmanske Bibliotek – diktsamlinger av Gabriel Scott.

Det var en fantastisk opplevelse! Jeg visste at svært lite av dette var tonesatt tidligere. Jeg følte det som å ha funnet en gullåre, og satt meg umiddelbart ned for å komponere, forteller Jon Kleveland.

Noen uker senere forelå 13 nye sanger.

– Det viste seg å være vanskeligere enn jeg hadde trodd å skrive musikken. Gabriel Scott er ikke alltid like enkel hva versefoten angår. Det er faktisk ikke alt som lar seg omforme til viser – og det skal sikkert heller ikke gjøres.

Blant sangene på albumet som har blitt mye spilt er særlig ”Morgenstund har guld i mund”, og salmen ”Kornsang”.

– Kornsang var foreslått som ny salme i Norsk Salmebok. Den ble ikke med. Jeg skrev den heller aldri med allsang for øye. Men jeg vet den brukes i noen kirker. Det er en stor salme skrevet i ærbødig takknemlighet.

 

«Sør i Skjærene» er nå tilgjengelig for streaming her: Siv Justnæs & Jon Kleveland – Vuggesang

Noter kan lastes ned her: Noter

 Noen av sangene er også tilrettelagt for kor.

 

 OM INNSPILLINGEN

Kompene på Sør i Skjærene ble spilt inn i Sela studio i Songdalen, utenfor Kristiansand. Det gikk noe galt med et «power» til mixepulten i studioene på Gimlekollen, og produksjonen ble flyttet på et par timers varsel.

Etter at kompene var spilt inn, ble produksjonen flyttet tilbake til Gimlekollen – den gang Lynor Studio, i dag Sanden Studio. Strykerne og all vokalen ble spilt inn her.

Det er Øystein Bukkholm som var teknikker på produksjonen og som mikset den sammen med Jon Kleveland.

Musikere:

Flygel: Stein Austrud

Gitar: Bernt Rune Stray

Bass: Einar Wallen Mjåland

Trommer: Karl Oluf Wennerbeg

Fiolin: Lars Audun Hadland, Piotr Janowski

Brastj: Jane Russel

Cello: Wolfram Kärner